Jak nastartovat svou vnitřní motivaci

Také máte občas pocit, že při učení jazyků musíte zvládnout úplně všechno najednou? Co nejširší slovní zásobu, gramatiku, správnou výslovnost, pravopis, plynnou konverzaci i skvělé porozumění? Vrháte se do studia, ale když po pár týdnech nevidíte žádný posun, ztratíte motivaci a už po desáté si řeknete, že na učení cizích jazyků prostě nemáte talent. Vážně to tak ale musí být?

Jde to i jinak

V dnešním článku vám chci ukázat, že to jde i jinak. A hned na to mám hezký příměr.

Představte si, že stojíte na hřišti a máte před sebou tři míče, ale k dispozici jenom pět kopů. Zkusíte do brány dostat všechny tři míče? Pak se ani s jedním z nich daleko nedostanete. Když si ale vyberete jen jeden a budete do něho soustavně kopat, pravděpodobnost úspěchu bude vysoká. I kdybyste ho náhodou nedostali až do brány, jasně uvidíte, kam až jste ho posunuli.

A stejné je to i s angličtinou. Když se při učení cizích jazyků snažíme dělat spoustu věcí najednou, nevidíme většinou téměř žádný výsledek. Pokud se ale zaměříme jen na jednu věc, která nás v tu chvíli nejvíc brzdí, uvidíme zlepšení natotata. Může to být porozumění, konverzace nebo třeba širší slovní zásoba. To už nechám na vás.

Malý krůček každý den opravdu stačí na to, abychom už za týden viděli velký pokrok. Díky němu se dostaví pozitivní emoce, začne se nám vyplavovat dopamin a učení nás začne opravdu bavit. Roztáčí se pozitivní spirála a my jsme spokojení. A přesně tohoto dlouhodobého stavu spokojenosti, který pohání naši vnitřní motivaci, chceme při učení jazyků dosáhnout.

Jak tedy začít?

Vyberte si jeden jazyk, ve kterém se chcete zlepšit a zvolte si jednu hlavní prioritu, na které budete denně pracovat. Nepotřebujete k tomu nutně lektora, klidně to zvládnete i sami. Prostě se rozhodnete, že se zlepšíte ve slovní zásobě a každý den se budete chvilku učit slovíčka. Nebo víte, že se chcete zlepšit v porozumění a začnete cizí jazyk poslouchat. Když to budete dělat každý den, vytvoříte si postupně návyk, který vás dovede až úspěchu. A úspěch přijde, tím jsem si jistá!

Pokud chcete s budováním návyků pomoci, přihlašte se na webinář ZDARMA 5 klíčových návyků, které promění vaši angličtinu a zjistěte, co vás při učení jazyků skutečně posune dál. Za minimum času, s maximálním efektem.

WEBINÁŘ ZDARMA

5 klíčových návyků,
které promění tvou angličtinu

18. září 2024 od 19:30 hodin

Uč se i ty efektivně, s radostí a bez zbytečné dřiny!

 

Mějte se lišácky!

Peťa
Englishka 🦊

Petra Šolcová
je lektorka anglického jazyka a jazykový kouč. Už 20 let pomáhá dospělým ve věku od 20 do 100 let jednou provždy překonat jazykovou bariéru a proměnit jejich životní sny ve skutečnost. Aby mohli cestovat, sledovat filmy v originále, otevřeli si cestu k novým pracovním příležitostem, zkrátka aby měli svět jako na dlani.

Petra je autorka Real English Clubu, největšího českého online klubu pro studenty angličtiny, online kurzu Angličtina na cesty a 3měsíčního intenzivního online kurzu Jazyková výzva.

Petřinými online kurzy efektivního učení angličtiny se zaměřením na porozumění a mluvení už prošlo přes 60.000 účastníků. Více o Petře>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů